Přejít k obsahu  Přejít k hlavnímu menu

Po kávě, sledích i šampaňském

26. 10. 2016

Trend ukládání whisky k závěrečnému zrání do různých typů sudů může mít nejrůznější podobu. Portál The Spirits Business nedávno shromáždil deset originálních příkladů.

Po kávě, sledích i šampaňském

Milovníci kávy patrně ocení Mosswood Espresso Barrel American Whiskey, jež je na závěr uložena do sudů provoněných kávou Espresso Roast od sanfranciské pražírny Four Barrel.

Více odvahy musejí mít ti, kdo se rozhodnou ochutnat produkt nezávislé stáčírny Stupid Cask s názvem Fishky. Jde o Bruichladdich single cask whisky, jež si nějakou dobu poležela v sudech po sledích.

Podobně bizarní nádech má Inferno, single malt, jíž Westland Distillery nechává ležet v sudech po tabasku. Poměrně nekonvenční je i Roundstone Rye Maple Finished Cask Proof, jež svůj proces zrání končí v sudech po javorovém sirupu.

Zatímco michiganská společnost New Holland Brewing svůj Beer Barrel Bourbon ukládá na 90 dnů do sudů po pivu Dragon’s Milk, ve Švédsku se rodí Mackmyra Midvinter, jejíž proces zrání končí v kombinaci sudů po bordeaux, sherry a svařeném víně.

Vinný závěr má i Benromach 21 Year Old Tokaji Wood Finish, jež dozrává v sudech po tokajském. Jen 307 láhví čítá limitovaná edice The Arran Malt s podtitulem Grand Cru Champagne Finish. Malt master Gordon Mitchell pro její závěrečné zrání vybral sudy, v nichž bylo předtím uloženo Grand Cru Champagne Henri Giraud.

Přímo ve Francii, v malé palírně v Cognacu, se rodí Brenne French Single Malt Whisky, jež se ukládá do sudů po podstatně slavnějším destilátu z tohoto regionu – po koňaku.

Také společnost Gordon & MacPhail se zaměřila na to, jak mohou rozdílné sudy ovlivnit charakter single malt. Výsledkem je mimo jiné Private Collection Caol Ila 1990 Demerara Rum Finish, whisky dozrávající v sudech po rumu.

 

autor: Václav Rout

Diskuse

Pulky

27. 10. 2016 15:20

Velmi zajímavý a zábavný článek :)

Odpovědět

Pulky

27. 10. 2016 15:15

Velmi zajímavý a zábavný článek :)

Odpovědět

Odpověď na: X